OM VASSBO

Vassbos historia är både lång och spännande. Ursprungligen har Vassbo varit en del av bergsmanslandskapet som bergsmansgård med hyttor. Vassbo fungerade sedan som skola i olika former såsom lantbruksskola, trädgårdsskola och naturbruksgymnasium. Vid Vassbo, som det står skrivet i Kopparbergs Läns Hushållningssällskaps skrift om Vassbo: ”…fick de också, förmodligen i större omfattning än i flertalet andra skolor, nyttig träning både i slöjd och i smide… ” Namnet Vassbo betyder ”Vastes Fäbodar”. Vastes är ett mansnamn och senare delen av namnet är en form av bodh (fäbod).
Image
På 1950-talet byggdes det flera nya byggnader på området: en maskinhall, en smedja och snickarverkstad. Nya flyglar uppfördes och de inrymde rektorsbostad och lärarbostäder. De fick namnen Norrgården och Sörgården.
Image
Den byggnad som idag bedrivs som STF:s Vandrarhem byggdes 1946. Den dåvarande lantbruksskolan behövde fler större lokaler och det ställdes nya krav på elevantalet och undervisningen. Skolan fick både lärosalar, elevbostäder och ett stort kök. Den dagen då Vassbos nya byggnad skulle invigas talades många fina och högstämda ord som än idag känns levande för Vassbo. Här ett utdrag av riksdagsman Jones Erik Anderssons invigningstal:

”Vassbo, ljushärd bland skimrande berg och dalar, smycke i vackraste bygd som fanns, efter växlande öden du åter talar till Dalarnas ungdom i nymornad glans, talar och lockar och värmer och tänder: Här ska det samlas allt friskt och ungt, här vid Aspans leende stränder ska det bli för bygden en medelpunkt.”

Image
Idag är Vassbo inne i en ny spännande fas med nya eldsjälar och entreprenörer. Jordbruksdelen bedrivs idag som ett ekologiskt lantbruk. Herrgården fungerar som ett företagshotell och en del av växthusdelen hyrs av Dalarnas Högskola för forskning inom trä och skog. Olle Ridelius, pensionerad lärare och pomolog håller alla våra 227 olika sorters fruktträd av äpplen, päron, körsbär och plommon vid god vigör.
Image
Image
Image